در قرن بیستم اینترنت عضو جدانشدنی از زندگی بشر است، اکثر افراد با این مفهوم آشنا هستند. اینترنت نمونه روشنی از یک شبکه کامپیوتری است که در آن میلیونها کامپیوتر در تمامی نقاط جهان به هم وصل شده است.
شبکههای کامپیوتری بر اساس مؤلفههای مختلفی دستهبندی میشوند یکی از این مؤلفهها که دارای اهمیت زیادی است منطقه جغرافیایی هست. اگر با شبکه آشنا باشید میدانید که در این دستهبندی شبکههای کامپیوتری به دودسته LAN (Local area network) و WAN (Wide area network) تقسیم میشوند.
شبکه اترنت(Ethernet) همان LAN یا شبکه محلی میباشد که در این شبکههای کامپیوتری مجموعهای از چندین کامپیوتر موجود در یک محل مانند یک شرکت یا اتاق به هم متصل میشوند. امروزه به دلیل استفاده از فیبرهای نوری با پهنای باند زیاد و نرخ پایین خطا در این شبکهها حتی امکان مرتبط کردن کامپیوترها از فاصلههای کیلومتری فراهم است.
مثالی برای شبکه WAN
در شبکه WAN دستگاههایی که با دارای فاصله کیلومتری هستند به یکدیگر متصل خواهند شد. برای مثال اگر دو کتابخانه داشته باشیم و هرکدام در یک ناحیه از شهر بزرگی مستقر باشند و قصد اشتراک اطلاعات را داشته باشیم باید از شبکهWAN استفاده کنیم. رایابان خدمات راهاندازی شبکه و پشتیبانی شبکه در اصفهان را بهخوبی انجام میدهد.تجهیزات موردنیاز در شبکه WAN امکانات مخابراتی مختلفی مانند خطوط اختصاصی (Leased) هستند.
مثالی برای شبکه LAN
تفاوت شبکه LAN وWAN در این است که شبکه LAN دارای سرعت بیشتری نسبت به WAN است.با رشد و توسعه دستگاههای ارتباطی در مخابرات سرعت شبکههای WAN افزایشیافته است. ای فناوری موجب شده است دستگاههای مختلف در فاصلههای دور باهم ارتباط برقرار کنند.
تاریخچه شبکه اترنت (ETHERNET)
در سال 1973 با هدف برقراری ارتباط کامپیوتر شخصی به چاپگر در مرکز تحقیقاتی زیراکس "متکالف" اولین شبکه اترنترا اختراع کرد. جهت این کار از کابلکشی بین دو دستگاه استفاده میشد. این اختراع بعد از مدتها بهعنوان یکی از فنّاوریهای مرسوم جهت ایجاد شبکه در سراسر دنیا مطرح شد. و در این عصر بهعنوان یکی از نیازهای هر شرکت برای ارتباط محلی با سرعت بالا توسعه یافت. عواملی که موجب موفقیت اترنتمیشوند موارد زیر میباشند:
فناوری نسبتاً جدید
پایین بودن هزینههای نصب و راهاندازی
راحت بودن استفاده
امکان ترکیب کردن این فنّاوری با تکنولوژیهای جدید
عیوب اولیه شبکه اتر نت
شبکه اترنتبا پهنای باند اولیه برای کامپیوترهایی که در آن زمان دارای سرعت پایینی بودند کافی بود. اما در اوایل سال 1990که از کامپیوترها با سرعتبالا استفاده شد و حجم فایلها زیاد شد مشکل پایین بودن سرعت انتقال مشخص شد. دلیل این عیب کم بودن پهنای باند بود. بنابراین مؤسسه IEEE استانداردی را برای اترنتبا سرعت بیشتر یکصد مگابيت در ثانيه در سال 1995 معرفی کرد.
موارد استفاده از شبکه اترنت(ETHERNET)
شبکههای اترنتعموماً در سایتهای دانشگاهی، ادارات و کافینتها دارای استفاده زیادی است.
واژگان حوزه شبکه اتر نت
Segment (سگمنت):
سگمنت، به محیط انتقال مشترک و منفرد گفته میشود.
Medium (محیط انتقال)
اتصال دستگاههای اترنتاز طریق محیط انتقال انجام خواهد شد..
Node (گره):
به تمام دستگاههایی که به یک سگمنت وصل هستند گره یا نود گفته میشود.
Multiple access (دستیابی چندگانه):
وقتی یک گره اطلاعاتی را منتشر میکند گرههای دیگر از آن مطلع میگردند که به آن دستیابی چندگانه گفته میشود.
Frame (فریم):
به بلاکهای اطلاعاتی که گرهها با ارسال آنها به هم متصل میشوند فریم گفته میشود. فریمها مانند جملات محاورهای میباشند.

مثالی برای درک شبکه اترنت(ETHERNET)
برای درک تعاریف بالا مثال زیر را در نظر بگیرید. فرض کنید یک سگمنت شبیه یک میز گرد باشد. و چند نفر (گرهها) دورتادور میز نمینشینند و به گفتگو مشغول میشوند. اگر یک نفر مشغول به صحبت باشد و بقیه بهتمامی حرفهای گوش دهند (دستیابی چندگانه)
مقایسه اینترنت، اترنت، اینترانت و اکسترانت
این واژهها همگی دارای شباهت و اشتراک میباشند. با اطلاع داشتن از شباهت و تفاوت میتوانیم بهتر و دریت تر استفاده کنیم.
شباهت عمده اینترنت، اتر نت، اینترانت و اکسترانت این است که تمامی آنها بر اساس ضوابط و معیارهای مشخصی مبتنی بر TCP/IP بوده و از برنامههای مشترک استفاده میکنیم.
اترنتبخش کوچکتری از اینترنت محدود به یک فضای کوچک است که دستگاههای موجود در آن مکان را به هم متصل خواهد کرد.
اینترانت یک شبکه خصوصی و محدود است و فقط اطلاعاتی که در آن قرار داده شده برای کسانی که از آن استفاده میکنند قابلدسترسی میباشند و اکسترانت نوع بزرگتری از اینترانت است که برای گسترش آن این امکان وجود دارد تا بعضی از کاربران بهصورت محدود و ایمن به اینترنت متصل گردند.